Predavanje: Kako raditi i učiti na daljinu

By 14. veljače 2016 Uncategorized Jedan komentar

COIN nastavlja s organizacijom predavanja o aktualnim temama. Sljedeće predavanje održat će se u petak, 19.2., a tema su suvremeni načini rada i učenja.

Naime, komunikacija, suradnja i dostupnost tehnologije značajno mijenjaju suvremeni način rada i učenja. Postaje uobičajeno usko surađivati s osobama drugih kultura, smještenim u drugim državama i vremenskim zonama, često bez ikakvog susreta “u živo”. U svijetu računarstva i razvoja programske potpore, podrazumijeva se rad u timovima čiji se članovi nalaze na različitim lokacijama. Izazovi takvog načina rada su: učinkovita komunikacija korištenjem tehnologije, metode i alati za suradnju te upravljanje kodom, organizacija raspodijeljenog tima, jezične barijere, kulturološke razlike, razvoj odnosa među udaljenim članovima tima, itd.

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu već 13 godina održava se raspodijeljeni kolegij “Distributed Software Development” (DSD) u kojem trenutno sudjeluju 3 sveučilišta iz 3 zemlje: Švedske, Italije te Hrvatske, a na tim su sveučilištima upisani studenti sa svih kontinenata. Predmet je projektno orijentiran, a studenti, podijeljeni u raspodijeljene međunarodne timove, zajedno prolaze kroz sve faze razvoja programskog proizvoda – prikupljaju zahtjeve korisnika, osmišljavaju, projektiraju, izrađuju, testiraju i prezentiraju proizvod, organizirajući svoj tim uz igranje uloga. Cilj predmeta je što više se približiti iskustvu stvarnoga svijeta, omogućujući studentima da već tijekom studiranja steknu iskustvo raspodijeljenoga rada na projektima.

Studentske ankete pokazuju izvrsnu prihvaćenost predmeta, a ankete bivših studenata FER-a, danas zaposlenika u raznim tvrtkama, pokazuju potrebu za ovakvom vrstom iskustva u vrijeme studiranja.

Upravo o ovoj temi razgovarat ćemo s Ivanom Bosnić  s FER-a, koja će nam pojasniti i mogućnosti neformalnog učenja i stjecanja vještina putem Interneta, poput pohađanja MOOC-ova (Massive Open Online Course), korištenja alata za učenje stranih jezika ili programiranja i slično.

Planirani program:
18:00 – 18:45 – predavanje
18:45 – 19:00 – pauza
19:00 – 20:00 – primjeri i Q&A