European Coworking Network – novi projekt razvoja coworking zajednice

European Coworking Network – novi projekt razvoja coworking zajednice

By 28. kolovoza 2015 Uncategorized Nema komentara
COIN-25

Paralelno sa završetkom projekta Coworking Zadar koji će do kraja godine omogućiti otvaranje coworking prostora u Zadru, u suradnji s europskim partnerima, a na inicijativu lokalnih institucija, pokrenut je novi projekt s europskim partnerima. Projekt European Coworking Network započeo je s provedbom 10. kolovoza 2015. godine, a odobren je za financiranje unutar Erasmus+ programa strateških partnerstva koji u Hrvatskoj provodi Agencija za mobilnost i programe Europske unije.

Ovim projektom uspostavit će se partnerstvo i suradnja između šest coworking prostora u različitim europskim zemljama. Koordinator projekta je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, a partneri u projektu su: Betacowork Collaborative Working iz Belgije, Grad Zadar i udruga za promicanje socijalnih inovacija Pokreni ideju (Impact Hub) iz Hrvatske, Socialas inovacijas centrs iz Latvije, P-55 Ltd (L’office) iz Mađarske i Sociedad de Promocion Economica de Gran Canaria, S.A.U. iz Španjolske. Vrijednost projekta je 170.000,00 EUR-a, u cijelosti je financiran iz programa Erasmus+, a trajat će 24 mjeseca.

Aktivnosti projekta usmjerene su na stjecanje poduzetničkog iskustva mladih jer je nedovoljna poduzetnička aktivnost mladih prepoznata kao problem na lokalnoj ali i na europskoj razni. Velik broj mladih ljudi posjeduje profesionalne, ali ne i poduzetničke vještine, a nemaju ni informacije koje bi ih ohrabrile da pokrenu poduzetnički pothvat. Troškovi najma prostora i opreme dodatno otežavaju njihovo samozapošljavanje pa su upravo coworking prostori koji pružaju fizičku i socijalnu infrastrukturu poligon za razvoj novih znanja, iskustava i kontakata te pokretanje vlastitog posla.

Projektom će se promovirati koncept coworkinga i samozapošljavanja mladih, razvijati suradnja javnog i privatnog sektora, te umrežavanje i suradnja korisnika različitih coworking prostora i potpornih institucija.

Prvi projektni sastanak organizirat će u Zadru, 24. i 25. rujna 2015. godine koordinator projekta Agencija ZADRA NOVA uz potporu Grada Zadra kao partnera i domaćina. Ovaj sastanak, na kojem će se dogovoriti detaljna provedba planiranih aktivnosti, okupit će međunarodni projektni tim iz Belgije, Hrvatske, Latvije, Mađarske i Španjolske, a koji uključuje predstavnike partnerskih organizacija odnosno, voditelje projekta i administrativno osoblje svih sedam partnera.