Iz Virovitice u COIN po primjer dobre prakse

Iz Virovitice u COIN po primjer dobre prakse

By 29. travnja 2016 Događanja Nema komentara

Županica Virovitičko – podravske županije Sanja Bošnjak i njen zamjenik Zdravko Dijaković posjetili su, u četvrtak 28. travnja, prvi zadarski coworking prostor COIN coworking, gdje su ih dočekale ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE, Sanja Peričić i i voditeljica COIN Coworkinga Zadar, Renata Marušić.

Prilikom obilaska ovog 365 m2 velikog prostora koji uključuje 35 radnih jedinica, ali i odgovarajuću infrastrukturu i usluge potrebne za rad mladih poduzetnika, županicu Bošnjak, prije svega, zanimao je koncept coworkinga. Istaknula je, kako se do sada susretala s ovim terminom i čula za postojanje prostora ovog tipa, ali ju je konkretno zanimalo što sve taj koncept uključuje.

Sanja Peričić objasnila je kako je COIN rezultat projekta Coworking Zadar – Suradnjom do inovacija čiji je nositelj Grad Zadar, a partneri su Udruženje obrtnika Zadar, Zadarska županija, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Zadar te Agencija za razvoj Zadarske županije – ZADRA NOVA. Provedba ovog projekta, odobrenog za financiranje na natječaju za izgradnju male poslovne infrastrukture iz programa IPA IIIC, komponente Regionalna konkurentnost, započela je 14. lipnja 2014. godine. Ukupna vrijednost projekta veća je od 5,1 milijun kuna, uz 85% sufinanciranje, a projekt je s provedbom završio u prosincu 2015. godine.

Cilj COIN-a je, prema riječima voditeljice projekta Renate Marušić, olakšati pokretanje poslovanja mikro poduzetnicima kojima je i namijenjen. Naknade za korištenje prostora u prva dva mjeseca nema, dok će u budućnosti ona biti minimalna jer prostor ne želi ostati samo na razini prostora za rad, već želi postati središnje mjesto za razvoj i rast mikro poduzetnika. Naglasila je kako će tomu svakako doprinijeti i brojna događanja planirana u idućem razdoblju, poput panel rasprava i predavanja na temu poduzetništva i samozapošljavanja te radionica i edukacija namijenjenih poduzetnicima.

Osim već spomenutih aktivnosti, računa se i na korištenje prostora od strane turista koji bi, ukoliko imaju mjesto za rad, mogli i produžiti svoj boravak u našem gradu – istaknula je Marušić. Iz Virovitičko – podravske županije zaključili su kako se i oni nadaju razvijati u tom smjeru jer se suočavaju  sa iseljavanjem sve većeg broja mladih ljudi u inozemstvo, a upravo su oni stup jednog ovakvog koncepta.

Do kraja druženja razmjenjivala su se poslovna iskustva i dogovarale potencijalne suradnje u budućnosti.