Kako je prošlo studijsko putovanje u Zagreb i Osijek?

By 27. siječnja 2015 Novosti Nema komentara

U sklopu projekta Coworking Zadar četrdesetak sudionika projekta i budućih korisnika prostora krenulo je na studijsko putovanje u već postojeće coworking prostore u Zagrebu i Osijeku.

Prvi dan putovanja je bio predviđen za posjet Impact Hubu Zagreb, coworking prostoru koji djeluje već dvije godine. Jedna od osnivačica Impact Huba, Miljenka Plazonić Bogdan, predstavila je sudioinicima putovanja sam prostor i povijest njegovog osnivanja, od ideje do realizacije.

Impact Hub Zagreb je privatna inicijativa šestero osnivača koji su još uvijek aktivno uključeni u rad. Počeli su od ideje o coworking prostoru, a realizirali su ju kada su ostvarili kontakt i partnerstvo s Impact Hub mrežom koja je osnovana 2005. u Londonu, a do danas se proširila na 70 svjetskih gradova i ima preko 90 000 članova. Impact Hub Zagreb počeo je s radom u siječnju 2013. godine, sada imaju oko 90 stalnih članova i brojne povremene korisnike kojima Hub omogućava prostor za predavanja i sastanke. Predstavljen je koncept rada i usluga koje se pružaju, s naglaskom na međusobnoj suradnji članova, a ne samo na pružanju infrastrukturne podrške. Također, bitna je komponenta povjerenja prema korisnicima i razvijanje kulture uzajamnosti i poštenog odnosa.

Nakon predstavljanja prostora i koncepta Impact Huba, predstavljeni su i programi u kojima on sudjeluje, s detaljnijim osvrtom na programe za potporu ženskom poduzetništvu, što je jedan od programa u kojemu Hub sudjeluje.

Nakon obilaska Impact Huba Zagreb, projektni tim i potencijalni korisnici zadarskog coworking prostora nastavili su obilazak Coworkinga u Osijeku. U sklopu poduzetničkog inkubatora BIOS u Osijeku već 2 godine postoji i Coworking prostor, koji je upravo u fazi redizajna i samog prostora, ali i koncepta poslovanja.

Prema riječima Sven Špehar i Ivana Grgića, voditelja i domaćina osječkog coworkinga, prvotna orijentacija na informatički sektor nije se pokazala dovoljno dobra i poticajna da i privukla velik broj korisnika. Od kraja 2014. godine taj koncept s mijenja na način da se ponudom sadržaja (radionica, predavanja i slično) nastoji privući veću i raznolikiju publiku koja će pronaći svoj interes u Coworkingu. Već u ovom kratkom periodu te su promjene donijele puno veći broj zainteresiranih članova. Zadarskom projektnom timu ovo izlaganje je bilo izuzetno korisno u osmišljavanju strategije i ponude sadržaja kad Coworking Zadar proradi.

U kratkoj prezentaciji, u Osijeku je prestavljen i BIOS, poduzetnički inkubator. Jean-Pierre Maričić, direktor inkubatora dao je pregled razvoja inkubatora od osnivanja 1996. do danas, uz osvrt na njegovo širenje kroz korištenje sredstava iz EU fondova. Danas se taj inkubator prostire na preko 4000 m2 prostora, ima 30 stanara sa preko 150 zaposlenih. Osim samog najma prostora po povoljnjijim uvjetima, pokrenuti su i razni projekti koji okupljaju uglavnom IT sektor, jedan od sektora u kojem raste zapošljavanje na lokalnoj razini. Iz tog razloga nastoji se uključiti širu zajednicu, uključiti i osnovne i srednje škole u programe informatičkog obrazovanja, a ponuditi ih i u okviru cjeloživotnog obrazovanja. Postoji i suradnja sa sveučilištem, sve s ciljem da se potaknu promjene na tržištu rada.

Podsjećamo da je aktivnost dio projekta pod nazivom “Coworking Zadar – suradnjom do inovacija” s ciljem uspostavljanja COIN coworking prostora i coworking zajednice u Zadru te promocija coworking koncepta koji podrazumijeva poduzetništvo temeljeno na umrežavanju i obavljanju samostalne djelatnosti različitih profesionalaca u zajedničkom radnom prostoru.

Pratite razvoj zadarske coworking zajednice putem Facebooka