FOTO: Uspješno održana “Večer s digitalnim nomadima WiFi Tribe”

Večer s digitalnim nomadima WiFi Tribe u zadarskom coworking prostoru COIN privukla je mlade Zadrane.

Naime, tijekom rujna COIN je domaćin digitalnim nomadima okupljenim oko zajedničkog cilja, a to je putovati, živjeti i raditi zajedno. Oni dolaze iz cijelog svijeta, a bave se različitim profesijama koje ih ne vežu za samo jedno mjesto.

– Ne pronalazimo posao, već nudimo sve što je potrebno za posao dok putujete, poput smještaja i internet pristupa. Ovo je trend kojem se u svijetu priključuje sve više ljudi, koji putuju sami ili u zajednici poput naše. Teško je ostaviti za sobom obitelj i prijatelje, stoga je nama prilikom ovakvog načina rada, vrlo važna zajednica, predstavila je koncept osnivačica WiFi Tribe-a Britnee Bond.

WiFi Tribe kao tvrtka organizira mjesečne ture po cijelom svijetu, a Zadar su odabrali upravo zbog mogućnosti korištenja coworking prostora, koji je na Putu Murvice otvoren prošle godine. Osim prostora za rad, njihov temeljni razlog odabira sljedeće destinacije je dobar i stabilan WiFi koji im često predstavlja problem, naveo je suosnivač Diego Bejarano Gerke.

Raditi u zajednici je uvijek zabavnije, zaključili su pripadnici „plemena” Bruno Yukihar, Katy Kirb i Eduardo Garcia Lopez.

– Iako nisam bila sretna s njim, najteži dio bio je ostaviti siguran klasičan posao, odnosno suočiti se s mišljenjima drugih koji su moj potez gledali kao nešto „nesigurno i nedgovorno”, prepričala je Katy.

Dok je druge na ovaj način života odvukla želja za putovanje, u Eduardinom slučaju uplela se i ljubav. Osim profesionalnog razvoja, kaže, pronašao je i osobni razvoj, kojeg ne pruža klasični posao.

Okupljene mlade Zadrane zaintrigirao je ovaj način rada i života, i dalje neubičajen u hrvatskim okvirama.

-Sve više ljudi putuje i radi na putu. Koliko god mi nismo okruženi ovakvim ljudima, u svijetu postoje milijuni digitalnih nomada. Ključna stvar je što korisnici WiFi Tribe-a žele biti povezani. Kad putuješ sam to je drugi osjećaj, a na ovaj način dio su zajednice. Osobno, da me posao podučavanja ne veže trenutno samo za jedno mjesto, isprobala bih ovaj način rada. Možda jednom u budućnosti, rekla nam je Gabrijela Vidić, inače asistentica na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti zadarskog Sveučilišta.

Večer su popratili i brojni mediji, između ostaloga Zadarski.hr, 057info.hr, Potraga.hr i HRT Radio Zadar.