Predavanje na temu Računala budućnosti

By 7. listopada 2015 Uncategorized Nema komentara
rrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Sveučilište u Zadru, u suradnji s zadarskim srednjim školama organizira niz predavanja sa ciljem popularizacije područjima prirodnih i tehničkih znanosti. Predavanja izvodi skupina znanstvenika porijeklom iz Zadra koji su ostvarili uspješne znanstvene karijere u svojim znanstvenim područjima, a upoznat će nas sa svojim istraživanjima na jednostavan i zanimljiv način.

Na idućem predavanju gostuje doc. dr. sc. Marinka Jablana s temom Računala budućnosti. Predavanje će se održati u petak, u multimedijalnoj dvorani u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru, Franje Tuđmana 24i.9.10. u 18:00 sati.

Sažetak predavanja:

Kako će izgledati računala budućnosti? Da li je moguće obrađivati informacije u obliku svjetlosti i ubrzati računala 1000 puta? Kako napraviti kvantna računala i probiti šifre svih banaka? U ovom predavanju ćemo se upoznati sa modernim metodama kontrole svjetlosti i materije. Vidjet ćemo što je to nelinearna optika i kako napraviti tranzistor za svjetlost. Naučit ćemo što su to evanescentni valovi i kakve veze imaju sa svjetlosnim kristalima, superlećama, plaštovima nevidljivosti i bežičnim prijenosom energije. Oživit ćemo Schrodingerovu mačku i vidjeti kako kvantna fizika omogućuje eksponencijalno ubrzanje računanja.