COIN u suradnji sa partnerima Impact Hub iz Zagreba s Pyxie Dust Projectom priprema održavanje zanimljivog događanja u lipnju koje ima za cilj potaknuti djevojke na bavljenje programiranjem upravo u Zadru, u COIN-u 17. i 18.lipnja 2016. Projekt Pyxie Dust je model koji tinejdžericama pruža inspiraciju i osnažuje ih da se obrazuju i razvijaju u STEM područjima (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Projekt Pyxie Dust dvodnevni je događaj za djevojčice i djevojke između 13 i 18 godina koji se ove godine održava u 3 hrvatska grada – Zagrebu, Osijeku i Zadru. Program uključuje sudjelovanje mentora i govornika koji će raditi s djevojkama na zadacima, dok će djevojke i same sebi međusobno pomagati. Sve će sudionice dobiti potvrdu o sudjelovanju, a cijelo događanje bit će zabilježeno na društvenim mrežama i završnom izvješću nakon svakog događaja.

Događaj se sastoji od niza zabavnih radionica za djevojke koje su zainteresirane za nove tehnologije, znanost, tj. za sve one koje ponosno nose geek kao srednje ime ;). U dva dana pojašnjavat će se praktično zakoni fizike, isprobat će se ludi pokusi, timskim radom će se svladavati IT problemi i isprobavat će se nove tehnologije. Kako bi stekli bolji dojam o tome kako je to izgledalo u Osijeku ove godine pogledajte ovaj kratak Youtube video.

Godine 2014. na ideju pokretanja Pyxie Dust projekta došla je Josephine Ida Zec, onda trinaestogodišnja tinejdžerka iz Hrvatske. Josephine kaže “Razlog zbog kojeg ovo radim je zato što puno djevojki i dečkiju radije vrijeme provodi na Facebook-u, umjesto da rade nešto produktivno. Ovo događanje je važno jer bi se djevojke trebale educirati o tome kako Internet funkcionira i kako programirati.  To je zabavno događanje gdje djevojke mogu steći nove prijatelje i učiti programiranje na zabavan način.”

Ukoliko želiš sudjelovati ili znaš nekoga tko bi se rado priključio ovom besplatnom događanju, sve prijave idu preko sljedećeg linka: https://www.entrio.hr/event/pyxie-dust-project-zadar-3247